Vesslas meriter

Tollingjaktprov EKL – officiella

Datum: 2016-08-05
Plats: Forsvik
Domare: Monica Andersson
Pris: 1:a
Klass: EKL Elit klass

Sammanfattande kritik En trevligt arbetande tik som löser provet i sin helhet. Något tungstyrd i vattendirigeringen.

Provupplägg

Ansmygning längs en skogsväg ned till gömslet förbi publiken. Vessla sköter det fint. I tollingen är hon aktiv och i passiviteten passiv.

Därefter en dubbelmarkering åt höger, båda i vass, en närmre land och en närmre båten. Vessla hämtade den vid båten först utan problem. Den andra simmade hon först ut mot båten och vinklade sedan in mot land och hittade nr 2.

Vattendirigeringen gick ut åt vänster med båten kvar som störning åt höger.Som vanligt drar sig Vessla gärna mot båten, och var lite ohörsam när jag vinklade vänster, men efter en korrigering simmade hon rätt. Kom på rätt sida av vinden och hittade utan problem.

Avslutade med söket som var i vass och i skog. Inga problem, Vessla var snabb och effektiv! Duktig!

 

Datum: 2016-07-31
Plats: Ockelbo
Domare: Erik Björne
Pris: 1:a, provbäst
Klass: EKL Elit klass

Sammanfattande kritik En tilltalande jakthund, med bra fart och vilja.

Provupplägg

Tollingen utan problem. Därefter en dubbelmarkering i vatten. När Vessla var på väg in med nr 1 sköts det ett skott och en 3:e fågel kastades. Vessla hämtade nr 3 och därefter nr 2.

Vattendirigeringen gick över en vik och gick riktigt bra.

Söket var inga bekymmer.

Avslutningsvis det längsta linjetag på land som jag haft på prov. Vessla gick fint på dirigeringen och hittade gåsen.

Mycket nöjd

 

Datum: 2015-10-04
Plats: Ånnaboda
Domare: Sverker Haraldsson
Pris: 1:a
Klass: EKL Elit klass

Sammanfattande kritik  

Provupplägg

Marken där provet gick är sumpig och man sjunker lätt ned och fastnar med fötterna. Det finns spångar och lastpallar utlagda på vissa ställen.

 Provet började med en ansmygning ner till gömslet. 5+5, paus, 5+5, paus och avslutningsvis 5.

Som vanligt sköter Vessla det fint, lugnt fotgående trots att matte kravlade omkring efter att ha sjunkit ned och försöker ta sig upp. Tollingen sköter hon fint, aktivt arbete och passiv och tyst när hon ska vara det.

Hunden skulle sedan sättas utanför gömslet på höger sida. Där kom en dubbelmarkering, inga konstigheter.

Vessla markerade bra och hade inga problem att hämta in dom.

Därefter en transport för att sedan ta en landdirigering i sumpmark. Relativt öppen mark, avslutningsvis låg fågeln några meter in i ett buskage. Vinden låg på från söket som störning.

Vessla gick rakt ut halvvägs, sen lockade söket, men hon lyssnar bra på pipan och accepterade mina anvisningar bra. Hittade snabbt fågeln som hon kom in med i bra tempo.

Sen var det en kort transport fram till en lastpall där söket började. Söket var inte så stort men däremot tungsprunget, det syntes att flera hundar hade det jobbigt.

Vessla är ju ingen tung hund och hon rör sig lätt och snabbt så det märktes aldrig att det var tungt för henne. Hon for fram i söket, utnyttjade vinden, hittade först gåsen som låg i vattenkanten, inga problem. Hon fortsatte och tog för sig av terrängen, hoppade i vatten, sprang på tuvor och hon hade jättekul! Verkligen en terräng som passar henne perfekt! Hon hade nosen med sig hela tiden, hade otroligt snabba upptag och en mycket positiv attityd!

 Sen en transport mot platsen där vattendirigeringen skulle göras. Under transporten sköts ett skott och en fågel kastades snett bakom oss.

Innan hade jag gjort upp en plan att jag skulle hålla koll på skytten för att hinna vända upp så att Vessla hann se att det kom en markering. Det glömde jag bort totalt eftersom jag hade fullt upp med att sätta fötterna på platser där man inte sjönk, så jag blev överraskad av skottet och försökte snabbt vända upp, men Vessla såg inget kast, men hon kan ha hört ett plask, var lite osäker… Det blåste en del så jag hoppades att hon kanske hade hört nedslaget trots vinden.

 Fortsatte transporten till vattendirigeringen. Dirigeringen gick över en vik. Hundar som valde att försöka ta en smidig landväg tillbaka insåg att det var väldigt jobbigt.

Det märktes att Vessla hade dragning av markeringskastet, så hon måste ha uppfattat att något hände där – skönt! Så hon drogs åt det hållet på dirigeringen, men jag justerade in henne på rätt linje och släppte aldrig iväg henne åt fel håll. När hon kommit en tredjedel på väg så accepterar hon riktningen och simmar på bra. Kommer lite till höger, men kan utnyttja vinden och hittar snabbt fågeln. På vägen tillbaka ville hon nog gärna ta landvägen men insåg hur jobbigt det var så hon simmade längs land istället. Egentligen vill jag att hon simmar rakt tillbaka, men när det börjar bli kallt i vattnet känns det bra att hon inte är så långt från land om hon skulle få krampkänningar. Men det gick fint.

Avslutningsvis skulle markeringen tas in, den hade drivit en bra bit, men eftersom vinden låg åt ”rätt” håll hade den kommit närmre vilket gjorde övningen enklare.

Vessla hade stenkoll på att det hade hänt något och i vilken riktning hon skulle. Och på vägen ut fick hon vind på den och kom snabbt in med den igen.

 Är verkligen så jättenöjd med Vessla! Hon är en fantastisk hund! Efter provet hade hon gott om krafter kvar och kändes väldigt pigg. Fick jättefint omdöme från domaren som inte tyckte att det fanns så mycket att kommentera förutom att ”priset bara kunde bli ett”, jag var väl den enda som inte fattade att 1:an var klar… man vågar ju liksom inte hoppas förrän man har protokollet i handen…

 

Datum: 2015-09-12
Plats: Lafssjön
Domare: Lasse Johnsson
Pris: 2:a
Klass: EKL Elit klass

Sammanfattande kritik  

Provupplägg

Provet började med ansmygning till det första gömslet. Tolling 5+5, paus, 5+5. Som vanligt är Vessla en fröjd att ha vid sidan och i gömslet. Vid transporter håller hon sig självmant vid min sida. I tollinggömslet är hon lugn och helt tyst i passivitet, i tollingarbetet är det full fart med fullt fokus.

Dubbelmarkering i vass och delvis skymd. Vessla satt stadigt och markerade båda. Hämtade den ena utan problem. Den andra stöttade jag henne vid.

Ansmygning till det andra gömslet.  Tolling igen. Som vanligt inga problem.

Skott + Skott/Kast in i vassen. Hunden skulle sedan ta in vattendirigeringen på andra sidan viken. Därefter ta in markeringen. Detta gick över förväntan, Vessla hade dragning mot markeringen men lyssnade på mina signaler och när hon kom ut i rätt riktning gick det fint. Minnesmarkeringen hade hon bra koll på men fick vittring på gåsen på söket och kom in med den istället. Helt ok.

Sen söket där allt utom en låg i vattnet/vassen. Obefintlig vind. Fick hjälpa hunden över viken och sen ut på söket. Jag försökte att variera med både land-skick och vattenskick. Landskicken gick bättre tycker jag, hon tog in ett par genom att följa upp vittringen. Allt i närområdet kom in utan några bekymmer. Jag stöttade Vessla så att hon skulle komma ut i området längst bort bortanför vattnet och hon gick rätt bra på dirigeringarna över. Men jag märker att hon blir lite frustrerad över när det är ”oklara” övningar på vatten, dvs inte markeringar eller sök. Detta måste jag träna på så att hon blir mer självsäker. Tyvärr fick hon inte in fåglarna längst bort även om hon kom i rätt område. Hade önskat mer tryck i sökarbetet. Behöver träna på såna sök.

Avslutning med Skott + Skott/Kast på land. Först ta in dirigeringen och sen markeringen. Vessla markerade bra och vände upp bra mot dirigeringen. Ingen dragning mot markeringen. Hon lyssnade fint på mina signaler, önskar dock att det gått lite mer rakt. Kom ihåg markeringen fint efter dirigeringen.

 Fick mycket beröm för att Vessla var en så trevlig hund, en mycket bra av- och påknapp. Följsam men ändå självständig.

 

Datum: 2015-09-06
Plats: Mönsterås
Domare: Leif Gustafsson
Pris: 1:a
Klass: EKL Elit klass

Sammanfattande kritik  

Provupplägg

Provet började med ansmygning på valfritt sätt genom högs gräs och en del småbuskar ned till det första gömslet. Vessla sköter transporten väldigt fint, precis som vanligt. Där genomfördes tolling 3+3, paus, sen 3+3 igen. Vessla är snabbt igång, bra fokus på uppgiften, tar det lugnt i passiviteten, precis som vanligt. Sen en dubbelmarkering på vatten, den först kastade hamnade vid vattenkanten, den andra ute på öppet vatten. Vessla tog den ute på vattnet först utan problem. Simmade på rätt sida av vinden. Den andra var inte heller några problem. Strömt och mycket blåst. Sen vattendirigering till den högra ön (den med träd på). Störning av bojen som båten låg ankrad i på vänster sida samt en fast boj på höger sida. Vessla lyssnade bra på kommandona trots blåsten, hon drogs en del mot den vänstra bojen, men kom ganska snabbt till ön bredvid. Sen skickade jag henne i sidled till rätt ö och det funkade bra. Hittade snabbt fågeln.

Ytterligare några tollingkast 3+1. Landdirigering längs med vassen fram mot bastun. Vessla gick rakt och fint, hamnade lite till vänster och skymdes av vassen så jag visslade stopp och precis då dök hon upp i vasskanten och satte sig. Då var hon bara några meter från apporten, så en närsöksignal så hittade hon gåsen. Snabbt upptag och full fart tillbaka. Valde att gå samma väg som vid ansmygningen. Bra avlämning.

Transport till det andra gömslet, tolling 3+3 och 3+3. Dubbelmarkering på vatten. Den först kastade hamnade på ön och den andra på öppet vatten. Vessla hämtade den första utan problem. Den andra hjälpte jag henne lite med.

Sist söket ut i vattnet och in i vassen. Vessla var nog lite frusen och matt i benen efter all simning så jag kände att hon var lite trög att ge sig ut i vattnet för att komma ut till söket, men de första tre tog hon snabbt in. Den fjärde fick hon jobba hårt för. Sökte stort, men den starka vinden gjorde att vittringsförhållandena var knepiga… Fick skicka in henne i området med vinden i ryggen för att hon skulle hitta den sista.

 Är verkligen jättenöjd med min lilla hund idag! Vädrets makter motarbetade henne och vattenarbetet blev jobbigt.

 

Datum: 2015-08-
Plats: Sälen
Domare: Curt Lundström
Pris: 3:a
Klass: EKL Elit klass

Sammanfattande kritik  

Provupplägg

 

 

Datum: 2015-07-
Plats: Ockelbo
Domare: Anders Wahlberg
Pris: 1:a HP
Klass: EKL Elit klass

Sammanfattande kritik

 

Provupplägg

 

 

Datum: 2014-08-02
Plats: Hishult
Domare: Bo Ferm
Pris: 3:a
Klass: EKL Elit klass


TOLLINGARBETE

Ansmygning

Lugn och följsam

Aktivitet

Lagom lekfullt
Tyst och lugn

Passivitet

Förflyttning/störning Följsam genom hela provet

Lockarbete/Stil

I god animerad stil


RETRIEVERARBETE

Skottreaktion

Lugn och uppmärksam

Stadga

Helt fast provet igenom och tyst

Fart

Utmärkt

Näsa

Följer upp vindburen vittring på mycket bra sätt

Vattenarbete o simteknik

Bra vattenpassion, går villigt i, god simmare

Markeringsförmåga

Markerar en av dubbel, stöds av föraren till andra

Sökarbete

Härlig söklust, bra marktäckning, effektiv

Dirigerbarhet

L: utmärkt V: ej tillräckligt hörsam, avbryts

Apporteringslust

Stor med snabba inlevereringar

Apportgrepp

Utmärkta, avlämnas i hand


SAMMANFATTNING

Samarbetsvilja

Vill gärna samarbeta, förbättringspotential i vatten

Uthållighet

Utmärkt

Sammanfattande kritik

Ett trevligt ekipage som löser dagens uppgifter på ett godtagbart sätt. Missad vattendirigering. Tyst och lugnt förd.

Tollingjaktprov ÖKL – officiella

Datum: 2014-04-27
Plats: Gusum
Domare: Leif Gustafsson
Pris: 1:a
Klass: ÖKL Öppen klass


TOLLINGARBETE

Ansmygning

jägarmässig

Aktivitet

växlar bra mellan aktivt och passivt arbete

Passivitet

Lockarbete/Stil

tollar i mycket god stil


RETRIEVERARBETE

Skottreaktion

lugn och uppmärksam

Stadga

visar god stadga genom hela prövningen

Fart

välanpassad

Näsa

används mycket väl

Vattenarbete o simteknik

går villigt i, simmar effektivt

Markeringsförmåga

markerar utmärkt

Sökarbete

visar god söklust, bra viltfinnarförmåga

Dirigerbarhet

visar god styrbarhet

Apporteringslust

spontana upptag, snabba inlevereringar

Apportgrepp

bra, korrekt grepp samt bra avlämningar


SAMMANFATTNING

Samarbetsvilja

visar mycket god samarbetsvilja

Uthållighet

tillräcklig för prövningen

Sammanfattande kritik

En tik som visar en tollares samtliga goda egenskaper.

 

Datum: 2013-10-13
Plats: Skåne
Domare: Anders Wahlberg
Pris: 3:e + pris för dagens bästa tollingarbete!
Klass: ÖKL Öppen klass


TOLLINGARBETE

Ansmygning

 

Aktivitet

 

Passivitet

 

Lockarbete/Stil

 


RETRIEVERARBETE

Skottreaktion

 

Stadga

 

Fart

 

Näsa

 

Vattenarbete o simteknik

 

Markeringsförmåga

 

Sökarbete

 

Dirigerbarhet

 

Apporteringslust

 

Apportgrepp

 


SAMMANFATTNING

Samarbetsvilja

 

Uthållighet

 

Sammanfattande kritik

 

 

Datum: 2013-09-21
Plats: Lafssjön, Uppsala
Domare: Sverker Haraldsson
Pris: 1:a
Klass: ÖKL Öppen klass


TOLLINGARBETE

Ansmygning

Bra

Aktivitet

Hög fart

Passivitet

Utmärkt

Lockarbete/Stil

Högt tempo, bra fokus, stor lekfullhet


RETRIEVERARBETE

Skottreaktion

Utmärkt

Stadga

Bra vid skott/kast och förflyttningar

Fart

Hög

Näsa

Används väl

Vattenarbete o simteknik

Går villigt i, simmar i hög fart

Markeringsförmåga

Markerar fallet vilt utmärkt

Sökarbete

Jobbar djupt/brett, täcker mark väl, snabba upptag

Dirigerbarhet

1:a uppgiften hade kunnat lösas mer distinkt. 2:a utmärkt

Apporteringslust

Snabba upptag och inlevereringar

Apportgrepp

Bra grepp och avlämningar


SAMMANFATTNING

Samarbetsvilja

Arbetar utmärkt med sin förare

Uthållighet

Optimal

Sammanfattande kritik

En mycket arbetsvillig hund som löser alla provets uppgifter på ett förtjänstfullt sätt. Utmärkt tolling, bra markör, stor söklust, bra viltfinnare. En bra jakthund.

 

Datum: 2013-09-22
Plats: Mönsterås
Domare: Curt Lundström
Pris: 0
Klass: ÖKL Öppen klass


TOLLINGARBETE

Ansmygning

Lugnt, fokuserat

Aktivitet

Bra

Passivitet

Bra

Lockarbete/Stil

Glatt och lekfullt


RETRIEVERARBETE

Skottreaktion

Lugn

Stadga

Bra

Fart

Bra

Näsa

Används väl

Vattenarbete o simteknik

Arbetar villigt

Markeringsförmåga

Bra

Sökarbete

Arbetar väl

Dirigerbarhet

Bra, men kunde vara något distinktare vid uppföljning av kommando

Apporteringslust

Stor

Apportgrepp

Över lag bra men byter grepp på flera apporter som då gör att greppet blir alltför hårt


SAMMANFATTNING

Samarbetsvilja

Bra, men kan förbättras

Uthållighet

Håller väl

Sammanfattande kritik

En tik med bra markeringar, arbetar effektivt i sitt sök. Snabba inlevereringar men byter grepp som då blir alltför hårt på några av viltet. Lämnar allt i hand.

 

Tollingjaktprov NKL – officiella

Datum: 2012-04-29
Plats: Gusum
Domare: Anita Norrblom (Sverker Haraldsson)
Pris: 1:a
Klass: NKL Nybörjarklass


TOLLINGARBETE

Ansmygning

Utmärkt                                              

Aktivitet

Stor

Passivitet

Lugn

Lockarbete/Stil

Härlig stil


RETRIEVERARBETE

Skottreaktion

Uppmärksam

Stadga

Fast och tyst

Fart

Hög

Näsa

Föredömlig

Vattenarbete o simteknik

Härlig vattenpassion

Markeringsförmåga

Koncentrerad med utmärkt lokalisering

Sökarbete

Målmedveten och mycket effektiv

Dirigerbarhet

Lättstyrd

Apporteringslust

Spontan

Apportgrepp

Bra grepp med i huvudsak utmärkt avlämning


SAMMANFATTNING

Samarbetsvilja

Utmärkt

Uthållighet

Utmärkt

Sammanfattande kritik

En mycket tilltalande tik med utmärkt balans i sina egenskaper, såväl i tolling som i apportering. Trevligt förd.

 

Datum: 2011-09-10
Plats: Brottby
Domare: Anders Wahlberg
Pris: 2:a
Klass: NKL Nybörjarklass


TOLLINGARBETE

Ansmygning

Utmärkt                                              

Aktivitet

Hög

Passivitet

Utmärkt, lugn och tyst

Lockarbete/Stil

Utmärkt tollingarbete i lekfull stil med rävskutt och utmärkt svansföring


RETRIEVERARBETE

Skottreaktion

Fast

Stadga

Lugn och tyst

Fart

Välanpassad

Näsa

Inleder bra, men stänger av mot slutet

Vattenarbete o simteknik

Plaskande simsätt

Markeringsförmåga

Utmärkt

Sökarbete

Söker djupt och brett, men ostrukturerat

Dirigerbarhet

Tillräcklig för klassen

Apporteringslust

Spontan, snabba inlevereringar

Apportgrepp

Bra grepp, bra avlämningar


SAMMANFATTNING

Samarbetsvilja

Mister i fokus mot slutet

Uthållighet

Mattas

Sammanfattande kritik

En tik med god arbetskapacitet som gör ett gott arbete. Gör ett utmärkt tolling- och markeringsarbete. Tappar fokus i söket och börjar fråga matte.

Pris för provets bästa tollingarbete!

 

Datum: 2011-08-05
Plats: Lindvallen, Sälen
Domare: Leif Gustavsson
Pris: 2:a
Klass: NKL Nybörjarklass


TOLLINGARBETE

Ansmygning

Lugnt och jägarmässigt                          

Aktivitet/Passivitet

Växlar på ett utmärkt sätt mellan aktivitet och passivitet

Lockarbete/Stil

Visar villigt upp sig, arbetar i god kontakt med sin förare


RETRIEVERARBETE

Skottreaktion

Lugn och uppmärksam

Stadga

Visar tillräcklig stadga för att lösa sina uppgifter

Fart

Välanpassad

Näsa

Används mycket väl

Vattenarbete o simteknik

Simmar effektivt och går villigt i

Markeringsförmåga

Markerar utmärkt på både vatten och land

Sökarbete

Visar inledningsvis god söklust, mattas därefter och tappar marktäckningen

Dirigerbarhet

Visar mycket god styrbarhet i riktad uppgift

Apporteringslust

Spontana upptag samt bra inlevereringar

Apportgrepp

Bra korrekt grepp samt godkända avlämningar


SAMMANFATTNING

Samarbetsvilja

Tillräcklig

Uthållighet

Sviktar i sökarbetets senare del

Sammanfattande kritik

En tik med mycket goda markeringsegenskaper, bra tollingarbete, bra apportering. Brister i sökmotivation i den senare delen av prövningen och tappar därför effektivitet i marktäckning.