Året som gått – 2013!

 Ett händelserikt år!

 

I den icke-hundrelaterade delen av mitt liv har en del förändrats under året. Jag jobbar inte längre på Ericsson utan på Saab Aeronautics istället. Mycket nytt att lära sig men jag trivs bra! Jag bor kvar i min lägenhet och har kvar lilla stugan. Orkar inte fundera på byte av bostad just nu. Men till våren är det dags att leta efter drömboendet igen :-)

 

Mina hundar:

Mina båda tjejer mår fint, Pyssla blev under året 10 år, hon har lite vita strån runt ögon och nos, annars ser man inte på henne att åren springit iväg. Pyssla har återupptagit sin tävlingskarriär i och med rallylydnaden och har under året fixat två nya titlar: RLD N och RLD F. Nu ska vi se om jag kan få den fd lydnadshunden att acceptera att man kan gå fot på höger sida också…

Vessla har haft valpar och skött det med den äran. Strax efter att valparna flyttat återupptogs träning och tävling! Rallytitlarna RLD N och RLD F, samt Lydnadsdiplom klass 2 blev det under året. Dessutom kändes hon startklar i ÖKL, så därför blev det även provstarter och inte bara träning. En 1 ÖKL tollingjaktprov och 3 ÖKL retrieverjaktprov blev höstens resultat. Ser fram emot att fortsätta träningen så att bla dirigeringarna blir snyggare och säkrare, ska bli kul att starta på prov igen till våren! På utställningen i Mjölby slog Vessla till och tog Cert och BIR. På den avslutande utställningen i Stockholm i december blev det CK och klassvinst.

 

I början av året flyttade Troy till sina ägare och har blivit engelsman, väldigt efterlängtad.

Kull 4 föddes i april, sex hanar och en tik. Detta var både Vesslas och Charleys första kull men de fixade parningen utan problem, Vessla hade en bra dräktighet och en smidig valpning, och sen var hon en jättebra mamma. Alla valparna har flyttat till sina nya hem och har det bra. Jag har behållit avelsrätten för en kull på den enda tiken, Lova.

Under året har vi tyvärr förlorat två arbetsviljor… Balder som togs bort pga av osteochondrodystrofi blev bara 4 månader. Cookie som togs bort pga borrelia/njursjukdom 3 år gammal. Båda lämnade stora tomrum efter sig…

 

Kennelhelger under året!

Under våren hade vi en första kennelhelgen på Mons camping. Träningen bestod av apporteringsträning där vi hjälptes åt med tips. Grabbarna Grus var bara valpar då och fick göra en del grundövningar och prova på vilt. De äldre hundarna fick mer utmanande övningar och vi körde även en del i par. Underbar plats att vara på, närheten till vattnet där isen precis hade försvunnit, vi kanske återanvänder den platsen nån gång.

Under hösten hade vi en gemensam träff med Fågelsjöns kennel. Inhyrda instruktörer, Sanna, Katrin och Maggan drillade oss i apportering och i lydnad! Vi höll till i området runt Finspångs BK och hade boende på golfklubben. Bra marker för både lydnad och skogsarbete.

 

Under året har väldigt många arbetsviljor varit ute och tävlat! Jättekul att ni är ute och visar upp era hundar!

 

På lydnadstävlingarna har vi haft flera debutanter, bröderna Niño och Scott har fått varsitt 2:a pris i klass 1, nästa år - då ni! Kola har också debuterat och fixade ett 1:a pris i klass 1! I klass 2 har Vessla fått LPII och i klass 3 har Lynx blivit klubbmästare!

 

I rallylydnaden har det vällt in nya titlar! Meja, Pyssla och Vessla har fått RLD N och RLD F, Scott har fått RLD N och Niño behöver bara en uppflyttningsrunda till sen är hans titel också klar! I Norge har Lynx blivit uppflyttad från klass 1 och klass 2!

 

Inom brukset ha vi två duktiga spårhundar. Tootsie blev godkänd i Lägreklass spår och Kola blev uppflyttad till Lägreklass spår!

 

Ytterligare en debutant, fast på agilitybanan! Leo kom 3:a i sin nybörjarklass-debut!

 

Jakt (retriever/tolling/WT):

Ett bra jakprovsår har det också varit!

På tollingjaktprov har Vessla 1 ÖKL, Kola 1 NKL, Lynx 1 NKL och Meja 0 NKL. Molly (Lönnlöv) 2 EKL.

På retrieverjaktprov har Vessla 3 ÖKL,  Lynx 2st 1 ÖKL (Norge).


Gussen blev Klubbmästare WT NKL och fick 72 p WT NKL.

Lynx blev klubbmästare WT ELIT i sin avdelning.

 

Duktiga spårhundar! Niño och Zigge (Lönnlöv) är godkända i anlagsklass viltspår! Gussen har blivit Svensk Viltspårschampion! Lynx har fått 1 ÖKL HP och dessutom deltagit i Norska Mästerskapet och fått en 1:a!

 

 

Snyggingarna har visat upp sig i utställningsringen också! Gussen blev under året Svensk Utställningschampion SE U(u)CH! Lynx har fått CACIB i Norge och R-CERT i Finland! Vessla har fått sitt andra CERT och blev BIR och fick BIS-placeringar!

Grabbarna Grus startade upp utställningskarriären i valpklass där Svinto och Niño fått HP, Kiitos fick HP och blev BIMvalp, Scott fick HP och blev BIRvalp och BIS3-placerad i valpklass. Troy är kvalificerad för Crufts 2014. Under hösten har grabbarna debuterat officiellt med Excellent i juniorklass åt Niño, Svinto och Scott!

De mjuka kakorna har också hunnit debutera i valpklass! Lova BIRvalp, Loke BIRvalp BIG3, Helmer BIRvalp BIG3, Helmer BIRvalp BIS2, Ducky BIRvalp BIS3 och Marley 2:a placerad valpklass 2.

På Specialen fick Niño HP junkl, Scott oplacerad junkl, Vessla HP jaktklass och Lynx oplacerad. Niño och matte Miranda deltog i Barn med hund på Specialen. Kola kom 2:a i disk-klassen!

 

Lynx har blivit ögonlyst ua! Troy är CEA normal och Vessla är CEA carrier.

 

Valpar:

Här på Arbetsviljans föddes kull 4, en härlig kull bestående av sex hanar och en tik. Jag hade gärna behållt tiken hemma, men eftersom jag bytte jobb så passade inte en valp in i min vardag. Därför fick hon flytta fast med bibehålld avelsrätt på en kull.

Under året har Kola blivit pappa till två kullar, den första på Tollarbos kennel och den andra på River Fox kennel.

 

Planer för 2014?

Jag har inga valpkullsplaner i dagsläget, men inget är ristat i sten. Jag vill se lite mer av Vesslas valpar i hennes första kull innan jag planerar alltför mycket. Valpplaner för Lynx finns hos Redrivals i Norge, och på Fågelsjöns planeras en kull med Meja. Spännande!

 

Tävlings- och provmässigt har jag mest planer för jaktproven. Jag hoppas kunna få den andra 1:an i ÖKL tollingjaktprov på Vessla. Och på retrieverjaktproven ska vi ut och starta, förhoppningsvis ska vi fixa en 1 ÖKL även där… Vi ska jobba på att få till mycket bättre dirigeringar och även öka svårigheten på markeringsarbetet.

Lydnadsmässigt så tror jag att vi ska fokusera på rallylydnaden så att vi kan starta i avancerad klass till våren och förhoppningsvis mästarklass till hösten. Lydnadsklass 3 tror jag får vänta lite…

Men men… det är bara planer och planer kan ändras ;-)

 

 

 

Gott Nytt År!!!