Året som gått – 2014!

 


Ett
händelserikt år! Sammanfattningen av året blir längre för var år som går, ni är otroligt flitiga med era hundar!

 

Mig:

 

Jag jobbar fortfarande på Saab i Linköping och trivs fint! Silverpilen, dvs min gamla Renault Megane, dog i början av sommaren och istället kör jag nu Lilla Grå, en Volvo V50. Lilla Grå, de små röda och jag trivs bra tillsammans!

Dessutom… har vi flyttat! Den 1:a september flyttade vi ut på landet, äntligen! Nu hör vi hemma i Älvan 729, Fornåsa, ett par mil utanför Linköping!

 

Mina hundar:

 

Pyssla fyllde under året 11 år och Vessla har fyllt 4 år. Vessla har blivit Svensk Utställningschampion med jaktmerit SE UCH vilket jag är väldigt stolt över! Nu blir det nog inte så många utställningar till för hennes del… Tjejerna har debuterat i rallylydnadsens avancerade klass och båda två har fått RLD A på tre raka tävlingar, mest imponerad är jag över Pyssla som håller jämna steg med sin dotter. Vessla har debuterat i Heelwork To Music och fått tre uppflyttande rundor och därmed titeln HTM I. Hon har även en uppflyttningsrunda i klass 2. Vessla har även debuterat i WT ÖKL blivit uppflyttad till elitklass WT. På Tollingjaktprovet i Gusum fick Vessla sitt andra 1:a pris och är därmed kvalificerad för ELITklass TJP. På Specialen fick vi en 3:a i ELITklass! Säsongsdebuten på retrieverjaktprov gjorde vi i Boxholm och Vessla fixade alla övningar, lite omständlig dubbel vattenmarkering och lite oroligt grepp sänkte priset till en 2:a. Är väldigt nöjd! På den andra starten skötte hon landarbetet exemplariskt, vattendirigeringen löste vi, men det tog lite tid, sen fick hon jobba mycket på dubbeln på vatten, en 2:a blev det. Mycket trevlig domare var det, det kändes verkligen att han ville att det skulle gå bra.

Charlie (A. Gnejs) från kull 3 flyttade hem till oss i mitten av april och under hösten fyllde han 2 år. Under de första månaderna gick han på en bantningskur som snabbt gav resultat, ca 7-8 kg på 2 månader. Charlie har genomfört Funktionsbeskrivning och gjorde det på ett bra sätt, fågeln apporterades utan tvekan. Han har även genomfört BPH och jag blev riktigt stolt över honom. En social, trygg och stabil grabb med stor nyfikenhet och leklust, utan några större rädslor, ingen ljud- eller skotträdsla. I Ockelbo och på Specialen fick han 2:a NKL på TJP efter lite drygt en månads apporteringsträning. På utställning har han R-CERT och R-CACIB! Debuten i rallylydnad gick över förväntan och det blev ett uppflyttande resultat. Tanken från början var att han skulle få ett nytt hem, men som det ser ut nu så kommer Charlie troligtvis att bo kvar hos mig.

 

Valpar:

 

Flera Arbetsviljor har fått valpar under året!

Meja har fått en kull på 9 valpar i april tillsammans med Ozzy (Fågelsjöns Alfasi-Merlot) på Fågelsjöns kennel. En kull som stamtavlemässigt är väldigt lik Arbetsviljans Småkakor, spännande!

Lynx har fått en kull på 6 valpar i oktober på Red Rivals kennel i Norge tillsammans med en amerikansk hane, Pint (Aqueus Hop To It). Här har jag och Susanne (Kolas matte) gått ihop om en tikvalp, Pepsi, som bor hos Susanne och där jag har avelsrätt på en kull. Spännande!

Molly har fått en kull på 8 valpar tillsammans med Silver (Qourageous Quicksilver vom Lech-Toller Nest) på River Fox kennel.

Viljami har fått sin första kull i Finland tillsammans med Redadict Shoe Adict ”Aapa”, 1 tik och 3 hanar.

Troy har träffat sin första flickvän och hans första kull består av tre valpar som föddes i november. I november parade han ytterligare en tik.

Vessla är parad med Krut och förhoppningsvis blir det valpar i början av februari.

Gussen ska paras med Charley och hon förväntas få valpar i början av mars…

 

Kennelhelger under året!

 

Under våren hade vi en träningshelg med bara Arbetsviljor ute i Mon. Då genomförde vi funktionsbeskrivning på de som var närvarande från kull 3 och kull 4. Svinto, Nino, Kiitos, Charlie, Lova, Lajban, Ducky och Helmer. Fem av åtta grep viltet, en försökte gripa och de övriga visade intresse och nosade. Riktigt nöjd med viltintresset. Senare fick dom även prova att apportera gås vilket de flesta fixade. Tack alla för en jättetrevlig helg!

I juni hade vi en BPH beskrivning där delar av Grabbarna Grus och Mjuka kakorna deltagit. Alla skötte sig fint och jag är väldigt nöjd med resultatet!

Under hösten hade vi en gemensam träff med Fågelsjöns kennel och vi höll till i Finspång. Inhyrda instruktörer (lydnad: Katrin Karlsson, apportering: Malin Karlsson, Marie Danielsson) höll i träningen och det var riktigt roligt att gå runt och titta på när ni tränade! Vädret var delvis strålande, delvis ösregn. Men vi hade väldigt trevligt!

 

Mina resor:

 

I maj tog jag en tågtripp tillsammans med Vessla ner till Skåne för att träffa Marie-Louise! Hundträning och trevligt umgänge!!! Tack till Marie som var hundvakt åt Charlie och till mina föräldrar som tog hand om Pyssla.

I juni var jag på klanhelg tillsammans med Lönnlövets/Agrosofens/Tollarbos. Ena dagen höll jag kurs i tolling och den andra gick jag på kurs. En härlig helg!

I juli blev det en träningsdag med Skåne-gänget i Hishult!

I augusti var det dags för Specialen, många fina prestationer fick vi se!

I slutet av september dömde jag ett antal duktiga hundar på apporteringstest i Stockholmsområdet.

I början av december blev det en Norrlandstur med tåget för att Vessla skulle paras med Krut. Vi hade ett par riktigt trevliga dagar i Hörnefors. Passade på att hälsa på Susanne, Björn och Kola utanför Umeå också!

 

Tävlingsresultat!

 

Under året har väldigt många arbetsviljor varit ute och tävlat! Jättekul att ni är ute och visar upp era hundar och jag måste säga att ni är fantastiskt duktiga! Lika duktiga är alla ni som väljer att träna men inte tävla, alla gillar inte tävlingar.

 

Lydnad:

Lajban debuterade i Lydnadsklass 1, 11 månade gammal och fick ihop imponerande 193 poäng! Även ett 1:a pris i klass 2 har det blivit!

Kola har fixat ett 1:a pris i Lydnadsklass 2!

Lynx har ett 2:a pris lydnadsklass 3.

Nino fixade ett fint 1:a pris i lydnadsklass 1 med 178.5 p. Det andra 1:a priset kom på Specialen där han även kom 2:a. Den sista 1:an kom i slutet av augusti och därmed är LPI i hamn!

 

Rallylydnad:

Pyssla och Vessla debuterade i avancerad klass i januari, Vessla gick över förväntan och vann klassen på 97 p. Pyssla var väldigt taggad och trots ett par missar fick vi ihop 71 p och kom 6:a. Pyssla blev även domarens val med motiveringen: "Jag valde dig och Pyssla för den genuina glädje och det fina samarbete ni utstrålade. Det är rallylydnad för mig, visst allt var inte perfekt men attityden var super :-)". Då är man stolt över sin lilla toka.

Start nummer två resulterade i två uppflyttande rundor, trots en matte som fick blackout under Vesslas runda ;-) Start nummer tre gick bra med båda tjejerna, trots en sjuk matte fick Vessla 92 p och Pyssla 86 p, båda därmed RLD A!

Niño startade nybörjarklass och fick ytterligare två uppflyttande resultat och därmed är titeln RLD N i hamn!

Charlie startade i nybörjarklass och har ett uppflyttande resultat!

Lajban har fixat tre uppflyttande resultat i nybörjarklass (varav en 100 p) och därmed är titeln RLD N klar!

Scott har fått ett uppflyttande resultat i fortsättningsklass!

 

 

Heelwork To Music:

Vessla har debuterat i HTM I och fått två uppflyttande rundor tillsammans med inlånade Erika under våren. Under sensommaren kom det tredje uppflyttande resultatet och även titeln HTM I.

Debuten i klass 2 gav två klassvinster varav en med uppflyttande resultat. Vessla blev 9:a i Årets nybörjarhund i HTM!

 

Agility:

Svinto och Ingrid tränar och har gjort avslutningstävlingen på kursen.

 

Apporteringstest:

Kiitos gjorde ett godkänt apporteringstest!

 

Retrieverjaktprov:

Vessla startade ÖKL i Boxholm. Lite oroligt grepp på dubbelmarkeringen på land och en något omständlig dubbelmarkering på vatten sänkte priset till en 2:a. Men alla dirigeringarna satt fint och söket gjorde hon kanon! Dessutom väldigt lyhörd, tyst, bra tempo och felfria avlämningar!

Vessla startade i Askeby och gjorde ett kanonbra landarbete! Sen strulade hon till vattenmarkeringen och vattendirigeringen gick inte helt rakt. Men jag är väldigt nöjd med dirigeringen ändå! Vi har höjt nivån på hur många visslingar och kommandon hon lyssnar på, jag kan vissla stopp och sedan skicka vidare vilket inte fungerade för så länge sedan. Här fanns hela söket som störning men det klarade hon av. Båten däremot drog en del. Ett 2:a pris blev det och utsedd till dagens bästa ÖKL-hund.

Vessla startade i Brokind i första par. Gjorde klockrena landmarkeringar och landdirigering. Söket var också riktigt riktigt bra. Dirigeringen på vatten lyckades vi inte med, båten drog alldeles för mycket tyvärr… Dubbelmarkeringen på vatten gjorde hon fint men hade lite otur på den sista, men löste den med lite stöd. Det blev en 3:a.

Svinto debuterade i NKL i Brokind och gjorde till stor del ett bra arbete, men nobbade kanin och det blev en nolla.

 

Tollingjaktprov:

Vessla startade upp jaktprovsåret i Gusum, gjorde ett mycket fint arbete och belönades med ett 1:a pris, därmed är hon uppflyttad till EKL TJP! Vessla startade i EKL TJP på Specialen och fick ett 3:e pris!

I Ockelbo debuterade Svinto och tog två 1:a pris i NKL. På Specialen toppade han det med att ta ett tredje 1:a pris och blev även bästa junior i NKL!

I Ockelbo debuterade även Charlie och fick en 2:a i NKL. Charlie fick ytterligare ett 2:a pris på Specialen!

Meja gjorde fina arbeten i Ockelbo och fick en 1:a och en 2:a i NKL. På specialen valde matte att bryta då Meja var lite överladdad.

Gussen debuterade på Specialen och började starkt, men det räckte inte hela vägen.

I kampen om Juniortollarmästartiteln kom Svinto 2:a och Charlie 5:a!

I kampen om Tollarmästartiteln kom Vessla 9:a och super-Molly 4:a.

 

 

Working Test:

Vessla debuterade i ÖKL på SSRK/Ög's WT och fick ihop 81 p och placerades 2:a. Den andra ÖKL-starten för Vesslas del resulterade i 75 poäng och därmed uppflyttning till elitklass WT.

Svinto och Niño har debuterat i NKL WT, Svinto fick ihop 75 p och Niño 14 p. Svintos andra start gav 55 p. Gussens debut i ÖKL gav 55 poäng.

 

Viltspår:

Niño fixade ett 1:a pris i debuten i ÖKL.

Gussen tog en 1:a med HP i ÖKL. Gussen blev årets Viltspårstollare 2014, korades på Specialen.

Lova har tagit tre 1:a pris i ÖKL, varav en med HP, och är därmed SE VCH!

Pyssla-sonen Zigge har tagit sina två första 1:a pris i ÖKL.

 

 

Utställning:

Gussen fick Excellent i championklass i Göteborg, studsbollar i tassarna gjorde det svårt att trava ;-) Gussen fick HP i Tollarspecialens championklass.

Vessla fick Excellent jaktklass, CK, 1 btkl, CERT, BIR, SE UCH, BIS-3:a jakt, BIS-5:a i Mjölby. Vessla blev alltså Svensk Utställningschampion!

Troy har varit på ett antal utställningar med fina resultat. Han deltog på Crufts och kom 4:a i sin klass! Han är även kvalificerad för Crufts 2015.

Niño fick Excellent i juniorklass (16 mån) i Mjölby. På Specialen slog han till och blev BIS Unghund!

Charlie fick Excellent, CK, 2 bhkl, R-CERT och R-CACIB i Norrköping. På Specialen fick han HP och placerades 2:a i klassen.

Svinto fick Excellent med CK i juniorklass (16 mån) i Mjölby. På Specialen fick han HP.

Scott fick Excellent i juniorklass (16 mån) i Mjölby.

Kiitos har fått Very Good i juniorklass (17 månader) i Sandviken.

 

Lova, Loke och Marley fick Very Good i juniorklass (10 mån) i Mjölby. Lova fick även Very Good i Göteborg, men på Specialen slog hon till och blev 5:e bästa juniortik med HP. Helmer fick Excellent med CK i juniorklass (10 mån), 2 bhkl, CERT i Mjölby. Helmer placerades som 5:e bästa juniorhane på Specialen. På Stora Stockholm blev han 2:a i klassen med CK.

Ducky ställdes i Åre och fick Very Good ena dagen och Excellent och placerades 1:a av unghanarna den andra dagen.

 

 

 

Uppfödargrupper:

I Göteborg kom vi 2:a (Lova, Helmer, Vessla, Gussen), i Mjölby blev vi 1:a HP, BIS-3 (Niño, Scott, Helmer, Vessla).

På Specialen kom vi 3:a (Niño, Svinto, Helmer, Gussen).

 

Avelsgrupper:

I Mjölby blev gruppen 1:a HP, BIS-1 (Vessla + Lova, Loke, Marley, Helmer)

 

 Övrigt:

Lynx blev bästa tollare och 5:e bästa hund i Retrievercupen 2013 i Norge.

Vessla kom 2:a i Östgötamästare Retriever 2013 (jaktprov, utställning och viltspår räknas in).

Charlie från kull 3 har flyttat hem till mig och här får han stanna.

Melker kom ut till omplacering i maj och hittade snabbt ett nytt hem, välkommen Lovisa!

 

Beskrivningar:

BPH Grabbarna Grus: Svinto, Niño, Charlie.

BPH Mjuka kakorna: Lova, Loke, Helmer, Marley, Ducky, Lajban.

 

Hälsa

Meja, Gussen, Molly, Vessla och Charlie ögonlystes utan anmärkning.

Pyssla är testad hos Optigen med avseende på CEA/CH och fick resultatet Normal vilket innebär att:

- kull1 är CEA/CH Normal eftersom även Emil är testad.

- kull3 är därmed antingen Normal eller Carrier eftersom mamma Meja är helt fri, men kan inte utveckla sjukdomen.

Från Grabbarna Grus (kull 3) är Charlie, Niño, Lucky, Scott och Svinto röntgade: HD A, ED 0 och Troy HD B ED 0. Bara Leo och Kiitos kvar.

Från Mjuka kakorna (kull 4) är Ducky, Lova och Tollef röntgade: HD A. ED 0. Helmer och Lajban röntgades med resultatet HD B och ED 0. Marley och Loke är kvar!

 

 

Planer för 2015?

Två kullar planeras!

Vessla är parad med Krut, Duck Tail’s Tretrettioåtta Magnum. Valpar väntas runt den 5/2 2015.

Gussen kommer att paras med Charley, Tollarbos Charley Mikkels Gutt. Valpar väntas i mars 2015.

 

Ett riktigt härligt år önskar jag er alla!